HULLUNA HUMPPAA FOKSI

MAHTAVAA, ETTÄ JUURI SINÄ PÄÄTYIT TARTTUA TILAISUUTEEN TUTUSTUA HULLUNA HUMPPAA FOKSI-KURSSIIN, OLET LÄMPIMÄSTI TERVETULLUT MUKAAN JOUKKOOMME!

Foksi-kurssin  avulla opit tanssitavan, jolla selviät käytännössä kaikesta tasajakoisesta musiikista. Pääset myös harjoittelemaan erilaisiin tanssitilanteisiin liittyviä asioita:

– miten on tapana hakea paria tanssimaan

– minkälainen tanssiasento on

– miten yhteinen tanssi onnistuu, mikä on viejän osuus ja mikä seuraajan  

Foksi-nimistä tanssilajia voi kutsua myös yleistanssiksi,sosiaalitanssiksi tai vaihtoaskeltanssiksi —nämä kaikki nimitykset tarkoittavat tätä samaa lajia ja kaksi ensimmmäistä kertoo siitä, että kyseessä on tanssi, jota käytetään yleisesti sosiaalisissa tilanteissa eli niissä, joissa tanssiminen on yksi osa yhdessä viihtymistä.  

Ihan tarkkaa tietoa siitä, miten tämä tanssilaji on syntynyt ei taida olla —erilaisia tarinoita löytyy kyllä. Yksi todennäköisimmistä on se, että Eurooppaan tanssityyli saapui amerikkalaissotilaiden mukana 1. maailmansodan aikana. Sotilaat tanssivat tyylillä, jota kutsuivat ”go as you please” ja opettivat tätä eurooppalaisille. Eli tanssissa voi periaatteessa kävellä musiikin tahtiin niin kuin itse haluaa, tavallisimmaksi tavaksi on tullut tanssia peräkkäin kaksi hidasta askelta (2 neljäsosaiskua) ja kaksi nopeaa askelta (1 neljäsosaisku) eli hidas-hidas-nopea-nopea. Tätä tapaa kutsutaan siis myös vaihtoaskeltanssiksi tai sosiaalifoksiksi ja tanssia tanssitaan samalla tavalla ympäri maailmaa, joten tämän HHNN-tanssin alkeiden osaaminen on oikeasti tärkeä ja arvokas taito. 

Tämä livekurssi on aito kurssitilanne, josta toki varsinaiset harjoitteluvaiheet on jätetty pois.

Opettajia varten tulee myyntiin Hulluna Humppaa Open opas, jossa käydään läpi tunnin rakentamiseen ja käytänteisiin liittyviä asioita sekä koko kurssimateriaali opettamisen näkökulmasta. Tässä oppaassa on vinkkejä parien muodostamiseen, parin vaihtoihin ja tunnin kokonaisuuden suunnitteluun. Lisäksi kurssin kuviot näytetään tarkemmin Elisan ja Eeron tekeminä ja niiden opettamiseen annetaan monenlaisia pieniä vinkkejä. Open oppaan tulet löytämään online-kaupasta.

Mikäli kurssilla tulee vastaan jotain, joka herättää ihmetystä, ole rohkeasti yhteydessä —pystymme auttamaan yllättävän paljon etänäkin. Laita viestiä info@tanssintahti.com tai pirauta Karoliinalle 045-1895151.

Opetusvideoissa käytetyn musiikin on sponsoroinut Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutus, tuottanut Musiikkituotanto Lasse Paasikko. Tanssikurssi on kuvattu Länsi-Suomen opiston kauniissa salissa.

Tanssijamiehiksi tälle kurssille saimme tämän hetken tanssibändien eliitin jäseniä. He ovat: Eero Nummela / Komiat (Elisa-open parina) , Henri Lehikoinen / Hurma ja  Tommi Jalo / Sinitaivas. Naispuolisina tanssijona olivat kurssin opettaja Elisa Ahonen, tanssinharrastaja Noora Hyttinen ja oikeasti ekakertalainen paritanssija Amanda Paasikko. 

Hulluna Humppa -kurssien suunnittelusta vastaa TanssinTahdin pomo Liisa Kontturi-Paasikko, kuvauksen ja editoinnin hoitaa tanssiharrastaja ja kuvaaja Maiju Landström ja äänityksestä ja miksaamisesta muusikko Lasse Paasikko / Finlanders.

 

Käypä varsin kuuntelemassa poikien bändien soittoaa YouTubelta:

Finlanders: Oikeesti

Hurma: Burn 

Komiat: Laulava sydän

Sinitaivas: Child´s Anthem 

TerveTULOA JA ESITTELY

Kurkkaa alla olevalta videolta, mitä TanssinTahdin Lissu kertoo Hulluna Humppaa- jutun taustasta ja ketä tällä livekurssilla on tanssimassa 

 

ELISA JA EERO / MIKSI #VAIHTOASKELKANSALAISTAIDOKSI

Tällä videolla tanssinope-Elisa ja Komioiden Eero kertovat, miksi vaihtoaskeltanssin eli foksin opetteleminen on tärkeää.

 

Tanssitunnille

Paritanssitunnilla tanssitaan parin kanssa —tottakai. Tiedäthän, että sinä pystyt vaikuttamaan paljon siihen, minkälainen fiilis parillasi on tunnilla ja minkälaiseksi kaikkien muidenkin yhteinen tekemisen ilmapiiri muodostuu. Yksikin negatiivisesti käyttäytyvä mukana olija myrkyttää helposti muidenkin mielen —ethän sinä halua tehdä sitä? Vanhankansan sananlasku ” Niin metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan” kannattaa pitää visusti mielessä myös tanssitunneilla…ystävälliseen hymyyn vastataan samanlaisella, mukavaan kosketukseen myös samanlaisella.

Oppiminenkin tapahtuu paljon nopeampaa, kun sinulla, parillasi ja kaikilla muilla mukana olevilla on kivaa!

 

kävely

Tässä videossa harjoitellaan foksin perusliikettä eli kävelyä, ensin ilman musiikkia ja sitten musiikin rytmiin. Musiikkiin otettavat kävelyaskeleet ovat nimeltään ”hitaita askelia” ja se tarkoittaa, että yksi askel kestää musiikissa kaksi perusiskua (neljäsosaisku). Elisa lukee tuossa kävelyjen eli painonsiirtojen rytmiä: ”hidas, hidas…”…hidas askel tarkoittaa tässä kohtaa kaksi musiikin iskua kestävää askelta, eli askel tulee tahdin 1 ja 3 iskuille.

Kävelyyn saa ottaa mukaan letkeän, rennon jouston tai pienen vartalon keinahtelun —pääasia on, että käveleminen on luontevaa ja helppoa eikä siinä tarvitse jäkittää. Hymy ja avoin katse auttaa liikkumaan selkeämmin, uskotko?

Parin kanssa käveltäessä on tärkeää löytää kävelyyn yhteinen rytmi. Alkuun on helpompi kävellä vierekkäin niin ei tarvitse miettiä, astuuko vahingossa toisen varpaille tai jättääkö omat jalkansa parin jalkojen alle. 

tanssiasento

Foksia tanssitaan suljetussa tanssiotteessa, jossa kädet muodostavat tanssiasennon raamin ja toimivat ikäänkuin ”yhteyspisteenä” parin välillä. Siksi on tärkeää, että molemmat tuntevat toisensa käsien kautta, mutta kumpikaan ei purista eikä paina. 

Hoksaa muutama tärkeä asia:

– seiso itse suorana ja pitkän, pidä huoli että kehosi on hereillä eli lihakset ja mieli ovat aktiiviset

– tärkeät yhteyspisteet ovat: viejän oikea käsi ja seuraajan vasen lapaluu, viejän oikea käsivarsi ja seuraajan vasen käsivarsi, viejän vasen ja seuraajan oikea kämmen. Näissä yhteyspisteissä pitäisi olla semmoinen olo, että ne vähän niinkuin sulautuvat yhteen ilman minkäänlaista voimankäyttöä. 

perusaskel

 

Perusaskeleessa tanssitaan rytmillä hidas-hidas- nopea-nopea. Viejä aloittaa tavallisimmin vasemmalla jalalla ja seuraaja oikealla.

Perusaskelta kannattaa harjoitella ensin rauhassa yksin, sitten vasta parin kanssa. Kun pari on vieressä, yrittäkää löytää perusaskeleeseen yhteinen rytmi. 

Jos oikein innostut ja olet rohkea, voit vähän kääntää perusaskelta suuntaan taikka toiseen!

ERILAISIA TAPOJA TANSSiA SAMAAN MUSIIKKIIN

Kuten alussa mainittiin, foksilla selviää käytännössä kaikesta tasajakoisesta musiikista.Toisaalta, tyyliä voi varioida monella tavalla.Voit tanssia pelkästään kävelyaskelilla (hitaat askeleet), perusaskeleella tai jos olet harjoitellut fusku-nimistä lajia, voit tanssia samaan reippaaseen biisiin myös sitä. Kävelyllä ja käyttämällä HHNN-rytmiä saat siis pienen harjoittelun jälkeen jo tosi monipuolista tanssia! 

PERUSASKEL PARIN KANSSA

Tässä harjoitellaan perusaskelta parin kanssa niin, että viejä liikkuu eteenpäin ja seuraaja taaksepäin ja  käännytään perusaskeleella pikkuhiljaa oikean tai vasemman kautta. 

foksia

Tällä videolla parit tanssivat foksista niitä asioita, mitä kurssilla ollaan harjoiteltu. 

KIITOS!

Käythän tutustumassa muihinkin Hulluna Humppaa -kursseihin.
Fusku-kurssin löydät tästä ja Bugg-kurssin tästä.

Open Oppaissa käydään läpi kurssien materiaali opettamisen näkökulmasta ja annetaan vinkkejä tanssituntiin liittyviin käytännön tilanteisiin. 

Fuskun Open Opas

Buggin Open Opas

Pin It on Pinterest