HULLUNA HUMPPAA FUSKU

MAHTAVAA, ETTÄ JUURI SINÄ PÄÄTYIT TARTTUA TILAISUUTEEN TUTUSTUA HULLUNA HUMPPAA FUSKU-KURSSIIN, OLET LÄMPIMÄSTI TERVETULLUT!

 

Fusku-kurssin avulla opit monenlaiseen musiikkiin sopivan tanssilajin perusaskeleen ja pari ensimmäistä kuviota.  

 

Fusku-niminen tanssilaji on itseasiassa tosi vanha eikä ollenkaan tämän niminen alun alkujaan. Tanssia tiedetään tanssitun jo lähes 100 vuotta sitten jenkkilässä niihin aikoihin, kun swingmusiikki ja siihen liittyvät tanssityylit saivat alkunsa.  

 

Suomessa tätä suosittua kädenalitanssia, lindy hopin ja jiven sukulaistanssia kutsutaan nykyään fuskuksi. Erityisen suosituksi tanssin tekee se, että sitä voi tanssia monenlaiseen musiikkiin ja että sitä voi helposti varioida tanssimalla välillä ”vaihtoaskeltanssia” eli foksia, jossa on sama perusrytmi kuin fuskussa.

 

Kuvioiden nimet ovat sellaisia, että eri tanssinopettajat voivat käyttää samasta liikkeestä eri nimeä. Tälle kurssille otimme käyttöön mahdollisimman ”kansanomaiset” nimet kuvioille —joku toinen voi kutsua samoja asioita siis eri termeillä. 

Tämä livekurssi on aito kurssitilanne, josta toki varsinaiset harjoitteluvaiheet on jätetty pois. Opettajia varten on myynnissä Hulluna Humppaa Open opas, jossa käydään läpi tunnin rakentamiseen ja käytänteisiin liittyviä asioita sekä koko kurssimateriaali opettamisen näkökulmasta. Tässä oppaassa on vinkkejä parien muodostamiseen, parin vaihtoihin ja tunnin kokonaisuuden suunnitteluun. Lisäksi kurssin kuviot näytetään tarkemmin Elisan ja Aaronin tekeminä ja niiden opettamiseen annetaan monenlaisia pieniä vinkkejä. Open oppaan löydät online-kaupasta.

 

Mikäli kurssilla tulee vastaan jotain, joka herättää ihmetystä, ole rohkeasti yhteydessä —pystymme auttamaan yllättävän paljon etänäkin. Laita viestiä info@tanssintahti.com tai pirauta Karoliinalle 045-1895151.

 

Opetusvideoissa käytetyn musiikin on sponsoroinut Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutus, tuottanut Musiikkituotanto Lasse Paasikko. Tanssikurssi on kuvattu Länsi-Suomen opiston kauniissa salissa.

TerveTULOA JA ESITTELY

Kurkkaa alla olevalta videolta, mitä TanssinTahdin Lissu kertoo Hulluna Humppaa- jutun taustasta ja ketä tällä livekurssilla on tanssimassa 

 

Lissu = Liisa Kontturi-Paasikko, tanssikoulun pomo

Opettajina Elisa Ahonen ja Aaron Ali-Marttila 

Oppilaat ovat Huittisten Pellonpuiston koulun 9-luokkalaisia: Arttu, Eero ja Onni sekä Aino, Inka ja Saara 

Tanssitunnille

Paritanssitunnilla tanssitaan parin kanssa —tottakai. Tiedäthän, että sinä pystyt vaikuttamaan paljon siihen, minkälainen fiilis parillasi on tunnilla ja minkälaiseksi kaikkien muidenkin yhteinen tekemisen ilmapiiri muodostuu. Yksikin negatiivisesti käyttäytyvä mukana olija myrkyttää helposti muidenkin mielen —ethän sinä halua tehdä sitä? Vanhankansan sananlasku ” Niin metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan” kannattaa pitää visusti mielessä myös tanssitunneilla…ystävälliseen hymyyn vastataan samanlaisella, mukavaan kosketukseen myös samanlaisella.

Oppiminenkin tapahtuu paljon nopeampaa, kun sinulla, parillasi ja kaikilla muilla mukana olevilla on kivaa!

 

KOHTI PERUSASKELTA

Tässä videossa harjoitellaan ensin fuskulle tyypillistä joustoa ”hetkuttamalla” painoa jalalta toiselle. Tämä voi tuntua alkuun hassulta, mutta jousto auttaa oikeasti sinua pysymään musiikin rytmissä, siksi tätä hytkyttelyä kannattaa reippaasti tehdä jonkin aikaa. On myös aika hienon tuntuista, kun jousto yhtäkkiä alkaa sujua juuri yhtä aikaa parin kanssa!

Elisa lukee tuossa painonsiirtojen rytmiä: ”hidas, hidas…”…hidas askel tarkoittaa tässä kohtaa kaksi musiikin iskua kestävää askelta, eli askel tulee tahdin 1 ja 3 iskuille.

 

perusaskel avoimessa otteessa

Fuskun perusaskeleessa on kaksi hidasta painonsiirtoa (viejä alkaa vasemmalla, seuraaja oikealla) ja taka-askel, jossa painonsiirto tapahtuu nopeilla askelilla eli yhden iskun kestävillä askelilla. Näitä kannattaa ensin harjoitella erikseen, mutta laita ne rohkeasti aika pian kokonaisuudeksi

 —askel /askel / taka-askel eli hidas-hidas- nopea-nopea (HHNN).

Tällä videolla perusaskelta tehdään vastakkain, kädet käsissä —tätä kutsutaan tanssissa avoimeksi otteeksi ja tässä otteessa perusaskelta on helppo harjoitella.

 

 

perusaskel Suljetussa otteessa

 

Useimmiten tanssi aloitetaan kuitenkin suljetusta tanssiasennosta, jonka Elisa ja Aaron tämän videon alussa näyttävät. Peruaskeleen kaava tässä otteessa tehtynä on luonnollisesti ihan sama kuin edellisessä videossa eli askel /askel / taka-askel eli hidas-hidas- nopea-nopea (HHNN).

Jos oikein innostut ja olet rohkea, voit vähän kääntää perusaskelta suuntaan taikka toiseen!

Kädenali ja paikanvaihto

Nämä kaksi kuviota ovat ehdottomasti yleisimmät ensimmäiset kuviot fuskua opeteltaessa. Videolla homma tehdään ensin kuljetuksena, ilman askelia ja vasta sen jälkeen rytmin kanssa. Tuota ilman askelia kuljetusta kannattaa tehdä monia kertoja niin että reitti selkiytyy sekä viejälle että seuraajalle. Harjoittelussa kannattaa oikeasti miettiä sitä, että viejä ohjaa seuraajalle liikkeen —seuraaja ei tee asioita ilman ohjausta, vaikka tietäisikin homman osaavansa.

Rytmiin harjoiteltaessa kannattaa peruaskelta tehdä kuvioiden välissä muutamia kertoja.

Kädenali ja vierelle

Jotta viejä pystyy muuntelemaan tanssiaan vapaaksi tanssiksi, opettelemme samantien toisenkin tavan tulla pois kädenali-kuviosta. Kun tämänkin oppii, pystyy siis perusaskeleen lisäksi viemään seuraajan kädenali ja ohjaamaan tämän pois sieltä kahdella eri tavalla —tästä saa jo aikaiseksi mukavaa yhteistä tanssia!

Kuvio yhdistelmä

Joskus asioita on hyvä harjoitella ensin ”kaavassa”, josta irrottaudutaan vasta kun kaava osataan. Alla olevalla videolla tämän livekurssin kuviot tehdään seuraavassa järjestyksessä.
peruaskel – kädenali – paikanvaihto (avoimeen otteeseen) – vierelle

 Jos tämä järjestys ei tunnu mukavalta, älä huoli —voit huoletta järjestää kuvioita omalla tavallasi, saat näistä jo useammanlaisia kivoja yhdistelmiä.

tanssiin haku

Viimeistään siinä vaiheessa, kun asioita on harjoiteltu useampaan kertaan, on aika kokeilla ns. vapaata tanssia eli tanssia siten, että viejä tekemisellään kertoo seuraajalle tehdäänkö kuljetusta vaiko jotain kivoista kainalokuvioista.

Tanssiin haetaan perinteisesti siten, että viejä kumartaa tai nyökkää seuraajalle ja ojentaa kätensä tälle, seuraaja hymyilee ja tarttuu ojennettuun käteen ja sitten etsitään yhdessä sopiva tanssipaikka.

Opet Aaron ja Elisa toteuttavat seuraavalla videolla tanssiin haun perinteisellä tavalla, mutta nuoret tekevät sen kukin omalla tavallaan. Jokainen viejä kuitenkn ottaa myös katsekontaktin haettavaan seuraajaan ja tekee haun ystävällisesti. Vastaavasti seuraajat vastaavat hakuun hymyillen ja hyvillä mielin.

Vapaata tanssia

Tästä videosta näet, miten mukavan näköistä tanssia livekurssilla opittiin pienessä ajassa ja sopivan helpolla kuviomateriaalilla. Ei muuta kuin mukaan jammaamaan!

Jos joku asia jäi mietityttämään, ole rohkeasti yhteydessä meihin : info@tanssintahti.com, Karoliina 045-1895151

Mikäli tanssivarvasta alkoi oikein kunnolla vipattamaan, käy tutustumassa Online-palvelun tanssikursseihin, siellä on tarjolla foksia, fuskua, tangoa, hidasta valssia, valssia ja rumba-boleroa. 

TANSSINTAHDISSA ON KIVA TANSSIA, IHANA ETTÄ OLIT MUKANA! 

 

Pin It on Pinterest