HULLUNA HUMPPPAA BUGG

MAHTAVAA, ETTÄ JUURI SINÄ PÄÄTYIT TARTTUA TILAISUUTEEN TUTUSTUA HULLUNA HUMPPAA BUGG-KURSSIIN, OLET LÄMPIMÄSTI TERVETULLUT!

 

Joku voi olla sitä mieltä, että tämän livekurssin materiaali ei vielä ole buggia, mutta me olemme asian suhteen avarakatseisia ja haluamme nähdä nämä perusteet buggia kohti johdattavina asioina ja kutsumme niitä ylpeästi Hulluna Humppaa Buggiksi. Tämän kurssin asioita harjoiteltuasi pääset halutessasi helposti kärryille varsinaisen buggin oikeasta ja vasemmasta käännöksestä.  

Olisi hienoa, jos haluaisit kavereittesi kanssa jakaa oppimista ja omanlaisen buggin tanssimista sosiaalisessa mediassa. Mikäli jaat harjoitusvideoita tai kuvia, tägääthän siihen meidät eli Tanssikoulu TanssinTahdin ja käytä mukana hästägiä #hullunahumppaaonline. Näin saat välitettyä tanssin oppimisen iloa muillekin!

 

Kuvioiden nimet ovat sellaisia, että eri tanssinopettajat voivat käyttää samasta liikkeestä eri nimeä. Tälle kurssille otimme käyttöön mahdollisimman ”kansanomaiset” nimet kuvioille —joku toinen voi kutsua samoja asioita siis eri termeillä. 

Tämä livekurssi on aito kurssitilanne, josta toki varsinaiset harjoitteluvaiheet on jätetty pois. Opettajia varten on myynnissä Hulluna Humppaa Open opas, jossa käydään läpi tunnin rakentamiseen ja käytänteisiin liittyviä asioita sekä koko kurssimateriaali opettamisen näkökulmasta. Tässä oppaassa on vinkkejä parien muodostamiseen, parin vaihtoihin ja tunnin kokonaisuuden suunnitteluun. Lisäksi kurssin kuviot näytetään tarkemmin Elisan ja Aaronin tekeminä ja niiden opettamiseen annetaan monenlaisia pieniä vinkkejä. Open oppaan löydät online-kaupasta. 

Bugg on alun alkujaan ruotsalainen tanssi, joka kehittyi 1960-70 -luvuilla käsikädessä ruotsalaisen iskelmämusiikin kanssa. Tanssi on säilyttänyt suositun asemansa kaikki nämä vuosikymmenet ja sitä tanssitaan edelleen aktiivisesti Ruotsin lisäksi muissa pohjoismaissa. Erityisen suosittu tämä tanssi on nuorten keskuudessa kahdestakin eri syystä:  

  • Tanssin alkeet on helppo oppia ja siinä voi jo ensimmäisten askelten jälkeen päästää luovuuden valloilleen. Perusaskelikossa tanssitaan periaatteessa askel musiikin jokaiselle iskulle, tosin tätäkin voi varioida. Kun ensimmäiset parityöskentelyyn liittyvät asiat on opitti, kuviomateriaalia on helppo kehitellä itse.
  • Tanssilla ei ole ”omaa musiikkia”, joten se sopii erinomaisesti tanssittavaksi moniin tämän hetken hittibiiseihin eli nuoret saavat toteuttaa tanssia lempibiisiensä tahtiin.   

 

Buggissa myös kilpaillaan ja tällöin toki asetetaan enemmän vaatimuksia tanssitekniikalle ja tyypilliselle kuviomateriaalille. Tanssista löytyy, niin kuin kaikista suosituista tanssilajeista, monenlaisia tyylisuuntia, joissa kaikille on kuitenkin yhteistä kuvioiden muoto —varsinaisen bugg-nimisen lajin kuvioinnissa varioidaan monella tavalla seuraajan oikeaa ja vasenta käännöstä. 

Olemme käytettävissäsi, mikäli tarvitset apua jossain asiassa tai mikäli joku asia ihmetyttää. Laita rohkeasti viestiä info@tanssintahti.comtai pirauta Karoliinalle 045-1895151.

 

TANSSINTAHDISSA ON KIVA TANSSIA!

 

 Opetusvideoissa käytetyn musiikin on sponsoroinut Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutus, tuottanut Musiikkituotanto Lasse Paasikko. Tanssikurssi on kuvattu Länsi-Suomen opiston salissa. 

 

Kurssin esittely

Kurkkaa tältä videolta, mitä TanssinTahdin Lissu juttelee homman taustasta ja ketkä ovat mukana tanssimassa tällä livekurssilla.

Lissu = Liisa Kontturi-Paasikko, tanssikoulun pomo

Opettajat ovat Elisa Ahonen ja Aaron Ali-Marttila

Oppilaina on Huittisten Pellonpuiston koulun 9-luokkalaisia tyttöjä ja poikia Arttu, Eero ja Onni sekä Aino, Inka ja Saara

 

Tanssitunnille

 

Paritanssitunnilla tanssitaan parin kanssa —tottakai. Tiedäthän, että sinä pystyt vaikuttamaan paljon siihen, minkälainen fiilis parillasi on tunnilla ja minkälaiseksi kaikkien muidenkin yhteinen tekemisen ilmapiiri muodostuu. Yksikin negatiivisesti käyttäytyvä mukana olija myrkyttää helposti muidenkin mielen —ethän sinä halua tehdä sitä? Vanhankansan sananlasku ”Niin metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan” kannattaa pitää visusti mielessä myös tanssitunneilla…ystävälliseen hymyyn vastataan samanlaisella, mukavaan kosketukseen myös samanlaisella. Oppiminenkin tapahtuu paljon nopeampaa, kun sinulla, parillasi ja kaikilla muilla mukana olevilla on kivaa!

 

KOhti perusaskelta

 

Tässä videossa harjoitellaan parin kanssa yhdessä liikkumista ja suunnan vaihtamista. Asetutaan kädet käsiin vastakkain parin kanssa ja viejän roolissa tanssiva aloittaa selkeän liikkeen eteen- tai taaksepäin. Jos käsien välissä on rennon napakka tuntuma, seuraaja pystyy aloituksesta aistimaan liikkeen suunnan ja rytmin ja lähtee jatkamaan liikettä.

Suuntaa vaihtessa viejä tekee sen selkeästi, jolloin käsien välissä oleva ”kuminauha” kiristyy vähän ja kertoo seuraajalle, että nyt vaihdetaan suuntaa.

Tätä harjoitusta kannattaa tehdä moneen kertaan, eri mittaisia matkoja, jotta opit tuntemaan miltä suunnan vaihtaminen tuntuu. Tätä liikettä voi käyttää myöhemmin tanssin keskellä semmoisenaan. Yksi varsinaisen buggin perusaskelista on seuraajan eteen-takaisin-taakse-takaisin askellus ja sehän syntyy tästä harjoituksesta, jos vaihdatte suuntaa jokaisen etu-ja taka-askeleen jälkeen. Seuraaja aloittaa tanssin tavallisimmin oikealla jalalla, tätä kohti voi myös pikkuhiljaa mennä.  

 

kuljetuksesta kainaloon

Valitsimme tämän kainolokuvion kurssimme ensimmäiseksi ja itseasiassa ainoaksi kuvioksi siksi, että se on helppo tehdä kuljetuksesta, vaikka varsinaista perusaskelta ei vielä olisikaan varastossa ja siksi, että siitä saa mukavasti tehtyä useammanlaisia variaatioita, jolloin tulee tunne siitä, että on oppinut monenlaisia juttuja ja pääsee jo hienosti tanssimaan.

Helpoiten pääset tähän kuvioon siten, että viejä taaksepäin liikkuessaan ohjaa eteenpäin liikkuvan seuraajan kääntymään oikeaan kainaloonsa pitäen molemmat kädet kuitenkin koko ajan kiinni seuraajan käsissä.

Kun seuraaja on kainalossa, viejä pyörittää hommaa ympäri jonkin aikaa ja kun tuntuu siltä, että tämä riittää hän irrottaa oikean kätensä ja jatkaa kuljetuksella eteen tai taaksepäin. HELPPOA!

Kainalosta pois

Kun seuraaja on saatu kainaloon seuraakin jännittävä juttu —kainalosta pääsee pois useammallakin eri tavalla. Edellisessä videossa viejä irrotti oman oikean kätensä, tarttui seuraajaa molemmista käsistä ja jatkoi takaisin kuljetukseen.

Tässä videossa viejä irrottaakin vasemman kätensä, jolloin seuraajalle tulee uudenlainen reitti kainalosta pois…hän ”rullaa” ulos kainalosta. Seuraajan käännyttyä uudestaan viejää vasten, homma jatkuu taas kuljetuksella!

Sukellus

Tämä vasta on jännittävä juttu! Kainaloon pääsyn jälkeen seuraakin yllättävä ”sukellutus” eli viejä tekee seuraajalle tilan sukeltaa oman oikean kainalonsa alta ja kääntyy sen jälkeen seuraajaa kohti.

 

sukellus ja kuljetus

Vielä yksi kiva variaatio! Sukelluksen jälkeen viejä kääntyykin selin seuraajaan pitäen koko ajan seuraajan käsistä kiinni. Viejä ohjaa seuraajan kämmenet olkapäilleen ja niin mennään peräkanaa jonkin aikaa…kunnes viejä päättää kääntyä takaisin seuraajaa kohti ja jatkaa tavalliseen tapaan tehdä kuljetusta.

tanssiin haku

 

Viimeistään siinä vaiheessa, kun asioita on harjoiteltu useampaan kertaan, on aika kokeilla ns. vapaata tanssia eli tanssia siten, että viejä tekemisellään kertoo seuraajalle tehdäänkö kuljetusta vaiko jotain kivoista kainalokuvioista.

Tanssiin haetaan perinteisesti siten, että viejä kumartaa tai nyökkää seuraajalle ja ojentaa kätensä tälle, seuraaja hymyilee ja tarttuu ojennettuun käteen ja sitten etsitään yhdessä sopiva tanssipaikka.

Opet Aaron ja Elisa toteuttavat seuraavalla videolla tanssiin haun perinteisellä tavalla, mutta nuoret tekevät sen kukin omalla tavallaan. Jokainen viejä kuitenkin ottaa myös katsekontaktin haettavaan seuraajaan ja tekee haun ystävällisesti. Vastaavasti seuraajat vastaavat hakuun hymyillen ja hyvillä mielin.

 

Ilman muuta hakua voi tehdä myös niin päin, että seuraajat hakevatkin viejiä tanssimaan.

vapaata tanssia

Tästä videosta näet, miten mukavan näköistä tanssia livekurssilla opittiin pienessä ajassa ja sopivan helpolla kuviomateriaalilla. Ei muuta kuin mukaan jammaamaan!

Jos joku asia jäi mietityttämään, ole rohkeasti yhteydessä meihin : info@tanssintahti.com, Karoliina 045-1895151

Mikäli tanssivarvasta alkoi oikein kunnolla vipattamaan, käy tutustumassa Online-palvelun tanssikursseihin, siellä on tarjolla foksia, fuskua, tangoa, hidasta valssia, valssia ja rumba-boleroa. 

TANSSINTAHDISSA ON KIVA TANSSIA, IHANA ETTÄ OLIT MUKANA! 

 

Pin It on Pinterest