TERVETULOA ILMAISKURSSILLE OPETTELEMAAN FUSKUN PERUSTEITA

 

Fusku on tanssilaji, jonka juuret ovat swingaikakauden Lindy Hop -tanssissa eli 1920 ja 30 -luvuilla. Suomessa tämä laji on saanut oman persoonallisen leimansa ja tanssista käytetään nimeä Fusku ja sitä tanssitaan useimmiten reippaaseen foksi- tai beatmusiikkiin. Tanssi taipuu kuitenkin moneksi, joten tulet näkemään monenlaisia variaatioita tulevalla tanssimatkallasi. Hyvä tanssi muodostuu yhteisestä perusaskeleen sykkeestä ja muutamasta hyvin hallitusta kuviosta. Kuvioiden nimitykset vaihtelevat eri tahoilla, joten voit törmätä siihen että joku toinen tanssija kutsuu online-kurssilla käytettyä kuviota toisella nimellä. Fuskussa käytetään monenlaisia tanssiotteita ja sitä tanssitaan niin sanottuna paikkatanssina. Tällä videolla sinulle tanssivat fuskua kurssin opettajat Antti Aho ja Anniina Koivuniemi.  

Osta tästä Fuskukurssi TUTUSTUMISHINTAAN!

Mikäli kaipaat konkreettista apua opiskelussa, voit varata online-yksärin (45min á 45€, sis. alv.). Ota yhteyttä liisa@tanssintahti.com niin sovimme sinulle sopivan tavan toteuttaa yksäri.

Opetusvideoissa käytetyn musiikin on sponsoroinut Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutus, tuottanut Musiikkituotanto Lasse Paasikko. Tanssikurssi on kuvattu Tanssiseura Hurmion salissa. 

 

aloitetaan ilmaiskurssi

Tämän kurssin sisältö tiivistetty varsinaisesta Fusku-kurssista. Pääset tämän kurssin avulla opettelemaan Fuskun nimisen tanssilajin perusteita: kohtaaminen, käsiotteet, pertanssillinen liike, perusaskel parin kanssa, kädenali liikeratana, kädenali musiikkiin, vierelle liikeratana, vierelle musiikkiin, yhteistanssi.

Tanssiminen ja toisen liikkeeseen reagoiminen edellyttää että kehosi on ”hereillä”. Tämän videon avulla opit löydät itsellesi suoran, mutta rennon kannatuksen ja pääset tunnustelemaan painon liikkumista.

 

kohtaaminen

Onnistuneen paritanssin edellytys on se, että olet aidosti ja oikeasti läsnä tanssitilanteessa. Tähän on mahdollisuus päästä, mikäli olet valmis kohtaamaan parisi ja antautumaan tanssihetkeen hänen kanssaan.

avoin tanssiasento ja käsiotteet

Avoimessa tanssiotteessa käsiotteita vaihdetaan otteesta toiseen kuvion vaatimalla tavalla. Käsiotteen vaihtamisesta huolehtii aina viejä, seuraaja pitää omalla kädellään pientä tuntumaa viejän kättä vasten. 

Käsiotteita harjoiteltaessa kannattaa muistaa virittäytyminen tanssiin -videon opit. 

tanssillinen liike

Tämän videon avulla voit harjoitella fuskulle tyypillistä perusliikettä eli painonsiirtoa, johon on lisätty musiikkia tukeva pieni jousto tai ”svengi”. 

Valitsimme videolla näytettäväksi ns. tuplajouston (kts. Bonusvideo), jossa kehossa on pieni syke jokaiselle musiikin iskulle. Löydä kuitenkin itsellesi sopiva tapa tehdä letkeää painonsiirtoa, videolla oleva tapa on vain yksi esimerkki.  

perusaskel parin kanssa

Parin kanssa tanssittaessa viejä ehdottaa tanssiasentoa ja seuraaja mukautuu tähän. Perusaskelta voi tanssia sekä suljetussa että avoimessa otteessa. 

Hitaiden askelten paikat voivat vaihdella riippuen siitä, tanssivatko viejä ja seuraaja enemmän vastakkain vaiko vierekkäin —kaava on kuitenkin aina sama. 

kädenali liikeratana

Fuskun avoimessa otteessa tanssittavia kuvioita kannattaa harjoitella liikeratana ennenkuin harjoitteluun ottaa mukaan askeleet. Liikeradan harjoittelemisen avulla käsiotteet löytyvät helposti ja molemmat huomaavat minkä verran kuviossa on hyvä liikkua, jotta hyvä yhteys pariin säilyy.

Mikäli sinulla ei ole omaa paria, pyri katsomaan tarkkaan omassa roolissa tanssivan mallin liikkumista ja harjoittele käännöksiä eri suuntiin. Viejän roolia harjoittelevan kannattaa kuljettaa omaa ”super-paria” myös kuviteltuja liikeratoja pitkin. 

Kädenalikuvio aloitetaan tavallisimmin suljetusta tanssiotteesta ja se päättyy avoimeen yhden käden otteeseen. Viejä antaa seuraajalle suunnan liikkua vasemman kätensä alta ja ohjaa tälle käännöksen oikealle.

Kuviota harjoiteltaessa kannattaa palauttaa mieleen virittäytyminen tanssiin -videon ja tanssiasentoa koskevan videon asiat. Pidä huoli, että tanssietäisyys ei kasva liian suureksi kuvion lopussa, kyynärvarret pysyvät kevyesti koukistettuina vaikka ote muuttuu yhden käden otteeksi.

kädenali musiikkiin

Kädenali-kuviota on haastava toistaa useamman kerran peräjälkeen, joten melkein samantien kannattaa harjoitella kaveriksi joko paikanvaihto- tai vierelle-kuvio.

Tässä videossa Antti ja Anniina tanssivat kädenalikuvion yksittäisenä kuviona siten, että sen alle tanssitaan yksi perusaskel. 

Vierelle liikeratana

Vierelle-kuviolla päästään avoimesta otteesta takaisin suljettuun otteeseen, joten se toimii hyvin yhdessä vaikkapa kädenali-kuvion tai paikanvaihto-kuvion jälkeen. 

Viejä antaa seuraajalle suunnan liikkua omaa oikeaa kylkeään kohti ja ohjaa tälle käännöksen oikealle. 

Vierelle musiikkiin

Vierelle-kuvioita ei voi itsenäisenä kuviona toistaa peräjälkeen, joten sen kaveriksi kannattaa opetella kädenali tai paikanvaihtokuvio.

Tässä videossa Antti ja Anniina tanssivat vierelle-kuvion yksittäisenä kuviona siten, että sen alle tanssitaan perusaskel avoimessa otteessa.

VINKKI: Testaa parityöskentelytaitoasi tekemällä kädenali-kuvion jälkeen joko paikanvaihto-kuvio tai vierelle-kuvio. 

Fusku ja Foksi [extra]

Foksi ja fusku nimisiä tanssilajeja voi tanssia samoihin tanssibiiseihin ja tanssilajeja voi myös yhdistää saman biisin sisään. Tässä näet esimerkin siitä, miten Antti tanssii Anniinan kanssa välillä foksia ja välillä fuskua. 

Pin It on Pinterest