TERVETULOA OPETTELEMAAN TANGOA!

Jotta opiskelu sujuu mutkattomasti, luethan seuraavat suositukset läpi ennen kuin käyt käsiksi varsinaiseen kurssimateriaaliin tästä.

Tango on yksi suomalaisen lavatanssin sielukkaimpia tansseja, josta on yhtä monta muotoa kuin tanssijaakin. Tangon sanotaan olevan enemmänkin tunne kuin tanssi, joten jouduimme tekemään valintoja opetettavan materiaalin suhteen. Päädyimme käyttämään tällä kurssilla perinteisintä tapaa opettaa suomalaista tangoa —eli foksin pohjalta. Tanssillinen perusliike on tangomainen kävely, perusaskel ja kuviot mukailevat foksin kuviota —eli vanhan kansan vaihtoaskel tanssia.  

Tangoa tanssitaan suljetussa tanssiasennossa tangomusiikkiin ja se kiertää salia vastapäivään eli tanssisuuntaan. Ensimmäisellä videolla näet opettajaparimme Antti Ahon ja Anniina Koivuniemen tanssivan tangosta niitä askelikkoja ja kuvioita, joita on mukana tällä tangon online-kurssilla. 

Tangokurssimme sisältää 21 videota.  Ensimmäisissä videoissa on kaikille tanssilajeille yhteistä asiaa—ihan vain siksi, että nämä ovat asioita, joita ei voi ohittaa missään tanssilajissa.  Varsinaisten kurssivideoiden kautta pääset opettelemaan tangon perusaskeleen sekä muutaman ensimmäisen kuvion. Voit halutessasi hidastaa videoita kuvan alareunassa olevasta rattaasta. 

Vahvistusviestin yhteydessä on linkki infokirjeeseen, jossa on ehdotus siitä, miten kurssilla kannattaa edetä. Voit ladata ohjeen itsellesi myös tästäMikäli haluat, voit kuitenkin edetä opiskelussa omassa järjestyksessäsi.

Liity mukaan TanssinTahti Online V.I.P -facebook ryhmään. Tässä ryhmässä pääset osaksi kurssilaisten yhteisöä, voit kysyä vinkkejä ja neuvoja sekä seurata muiden kurssilaisten etenemistä ja jakaa ajatuksia tanssimisesta ja sen opettelemisesta. Tässä ryhmässä saat maksutonta tutorointi apua, liity siis mukaan! 

Mikäli kaipaat konkreettista apua opiskelussa, voit varata online-yksärin (45min á 45€, sis. alv.). Ota yhteyttä Karoliinaan , karoliina@tanssintahti.com  niin sovimme sinulle sopivan tavan toteuttaa yksäri.

Opetusvideoissa käytetyn musiikin on sponsoroinut Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutus, tuottanut Musiikkituotanto Lasse Paasikko. Tanssikurssi on kuvattu Tanssiseura Hurmion salissa.

 

 

 

Tangon peruskurssi

Tervetuloa opettelemaan  tangoa kanssamme.

Videoilla pitkän linjan tanssinopettaja Liisa Kontturi-Paasikko opastaa ja ohjeistaa klipeissä harjoiteltavissa asioissa. Kuuntele Lissun ohjeet, katso mallia Antin ja Anniinan tanssista ja harjoittele asioita omaan tahtiisi. Oppiminen sujuu parhaiten, kun katsot kokonaisuuden, harjoittelet asiaa käytännössä, palaat asiaan uudestaan katsomalla ja taas jossain kohtaa kokeilet käytännössä. Taito kypsyy ajan kanssa, joskin käytännön harjoitteleminen on se kaikista tärkein asia! 

 

 

Virittäytyminen ja suljettu tanssiasento

 Tässä videossa opit hahmottamaan, mistä asioista hyvä ryhti muodostuu ja minkälainen on hyvältä tuntuva suljettu tanssiasento. Kehon kannatukseen ja ryhtiin liittyviä mielikuvia kannattaa mietiskellä myös tanssiharjoittelun ulkopuolella —onhan tässä optimaalisessa kannatuksessa huomattavasti helpompi olla myös arkiaskareita tehdessä ja pikkuhiljaa lihakset oppivat muistamaan asiaa ja hyvä ryhti automatisoituu. 

Tanssiin kutsu voi tapahtua monella tavalla, tällä videolla Antti tekee sen hyvin perinteisesti.  Kumarrukset ja niiaukset eivät ole pakollisia, mutta toki niissä on oma viehätyksensä. Pääasia on, että molemmat parin osapuolet antavat oman panoksensa hyvän tanssiasennon muodostumiseen. Uuden ja oudon parin kanssa tanssittaessa on hyvä olla hereillä ja tunnustella, mikä olisi mukava tanssiasento juuri meille kahdelle. Tanssiasennon tuntuma on tärkeä elementti yhteisen tanssin onnistumisen kannalta, siksi siihen kannattaa tutustua rauhassa ja harjoitella myös siinä liikkumista pienillä painonsiirroilla tai kävelyaskelilla.

 

Tanssillinen perusliike

Harjoittele kävelyä sekä eteen että taaksepäin, vaikka videolla Antti ja Anniina tanssivat sitä vain toiseen suuntaan. Kävelyssä on tärkeää aistia myös se suunta, josta olet tulossa eli aktivoida tukijalka vahvasti lattiaan ja antaa liikkuvan jalan ottaa askel rentona. Tukijalka toimii ikäänkuin moottorina, joka lähettää kehon painon liikkeelle, liikkuva jalka ottaa painon vastaan. Taaksepäin liikkuessa liikkuva jalka lähtee liikkeelle selkeästi ennen kuin vartalon paino siirtyy pois tukijalalta, tämä on asia joka on etenkin seuraajana tanssiville äärimmäisen tärkeä. Oikean aikaisen painonsiirron harjoitteleminen kävelyn kautta on yksi kävelypohjaisten tanssien kulmakivistä, joten siihen kannattaa käyttää aikaa. 

Kysy rohkeasti apua, jos asia on haastava, pystymme auttamaan sinua myös etänä. Facebookin Online V.I.P -ryhmässä autamme sinua veloituksetta, liitythän siis mukaan sinne! 

Tanssillinen perusliike parin kanssa

Tavallisin tapa tanssia perusaskelta on käyttää samaa askelikkoa kuin foksi-nimisessä tanssissa eli tanssia rytmillä HHNN liikkuen tilassa eteenpäin —näistä hidas (H) askel kestää kaksi iskua musiikissa, nopea (N) yhden iskun. Perusaskelikko kestää siis kuusi iskua musiikissa.

Viejä aloittaa tanssin tavallisimmin vasemmalla jalalla. Tässä videossa Antti tanssii ensimmäisen nopean askeleen etuviistoon, mutta sen suunta voi vaihdella. 

Harjoittele perusaskelta ensin yksittäisenä askelikkona pyrkien pitämään kiinni sen HHNN-ajoituksesta. Myöhemmin, parityöskentelytaitojen karttuessa,  voit liittää mukaan tanssillista liikettä eli hitaita kävelyaskelia. Mikäli harjoittelet tätä parin kanssa, viejän on hyvä ”merkata” vaihtopaikat mahdollisimman selkeästi eli milloin siirrytään HHNN-ryhmistä hitaisiin kävelyihin ja milloin niistä takaisin HHNN- rytmiin. 

 

Peruaskel viejänä

Tavallisin tapa tanssia perusaskelta on käyttää samaa askelikkoa kuin foksi-nimisessä tanssissa eli tanssia rytmillä HHNN liikkuen tilassa eteenpäin. Perusaskelikko kestää siis 6 iskua musiikissa. Viejä aloittaa tavallisimmin vasemmalla jalalla. Ensimmäisen nopean askeleen paikka voi vaihdella, tässä videossa Antti tanssii sen etuviistoon, mutta sen suunta voi vaihdella. 

Harjoittele perusaskelta ensin yksittäisenä askelikkona pyrkien pitämään kiinni sen HHNN-ajoituksesta. Myöhemmin, parityöskentelytaitojen karttuessa,  voit liittää mukaan tanssillista liikettä eli hitaita kävelyaskelia. 

Perusaskel seuraajana

Tämän videon avulla voit harjoitella perusaskelta seuraajana. Kuvittele tanssivasi sitä ”unelmaparin kanssa” ja ole valmis muuttamaan askelten pituutta viejän liikkeen mukana. 

Harjoittelun kannalta on erityisen tärkeää muistaa virittäytyminen tanssiin -videolla opitut asiat.

Perusaskel parin kanssa

Parin kanssa tanssittaessa on tärkeä aistia, että liike tapahtuu yhdessä. Antti kertoo selkeällä liikkeellä Anniinalle askelten suunnan ja pituuden ja kuinka paljon vartalo kiertyy ensimmäisellä nopealla askeleella. Anniina pyrkii kuuntelemaan Antin kehon viestejä tanssimalla kuitenkin oman osuutensa aktiivisesti. 

Neljänneskäännös viejäNÄ

Neljänneskäännöksen avulla pääset harjoittelemaan pientä käännöstä sekä oikealle että vasemmalle, kuviosta muodostuu siis sahalaita tai siksak. Käännöksen määrää voi vaihdella ja jos kuviolla haluaa edetä tilassa tanssisuuntaan eli vastapäivään, käännökset voivat olla isompia silloin kun salissa on tilaa ja pienempiä nurkissa, kurveissa tai jos tila jostain muusta syystä loppuu. 

Kuviossa on perusaskelikon rytmi eli HHNN ja voit yhdistää sen perusaskeleeseen tai tanssilliseen liikkeeseen. 

 

Neljänneskäännös seuraajana

Seuraajan neljänneskäännöksen askeleet ovat peilikuva viejän askeleisiin nähden. Oppimista helpottaa, mikäli osaat tanssia omat askeleesi itsenäisesti, mutta muistathan että parin kanssa tanssittaessa viejä määrittelee askelten suunnan ja pituuden. 

 

Neljänneskäännös parin kanssa

Tällä videolla näet, miten neljänneskäännöksillä pääsee halutessaan liikkumaan tilassa tanssisuuntaan. Käännnöksen määrä vaihtelee, riippuen siitä missä kohtaa salia olet menossa. Huomaa, että käännöksen etuosa eli ulkokaari on voimakkaampi kuin takaosa eli sisäkaari.

 HOX! Voit halutessasi kääntää neljänneskäännöksen takaosaa (vasemmalle kääntyvä osa) enemmän ja jatkaa uuden käännöksen sijaan perusaskeleella tai tangokävelyllä eteenpäin. 

Keinuharjoitus oikealle

Tämä harjoitus valmistaa sinua tangolle pisto-käännöksen tyyppiseen käännökseen. Tätä käännöstyyppiä käytetään seuraavissa kuvioissa eli keinukäännöksessä paikallaan ja tangon oikeassa käännöksessä. 

Halutessasi voit harjoitella keinuliikettä myös vasemmalle eli vastapäivään kääntyen. Tällöin vasen jalka astuu eteen ja oikea jalka taakse, kääntymisen suunta on vasemmalle. 

Keinukäännös viejänä

Tätä käännöstä pystyt tekemään haluamasi määrän myös pienessä tilassa. Harjoittele käännöstä ensin yksittäisenä askelikkona pyrkien pitämään kiinni sen HHNN-ajoituksesta.

Myöhemmin voit liittää käännöksen neljänneskäännökseen, tästä näet mallin parin videon päästä. 

Keinukäännös seuraajana

Seuraajan käännöksen askeleet ovat peilikuva viejän askeleisiin nähden. 

Oppimista helpottaa, mikäli osaat tanssia omat askeleesi itsenäisesti. Kuvittele itsellesi ”unelmapari” ja varioi kääntymisen määrää —sen määrittelee viejän selkeä liike.

 

 

Keinukäännös parin kanssa, yhdistettynä tanssiin

Keinukäännöksestä saa paikallaan pysyvämmän tai liikkuvamman version varioimalla kääntymisen määrää. Pidäthän huolen, että keinuharjoituksessa harjoiteltu eteen-taakse -liike säilyy mukana, vaikka kääntyisit enemmän. Tärkeää on, että oma oikea jalka astuu aina suoraan paria kohti

Keinukäännös alkaa luontevimmin neljänneskäännöksen alun jäkeen, jolloin viejän selkä on kääntynyt tanssisuuntaan päin. Keinukäännöksen jälkeen pääset jatkamaan toiseen käännökseen, perusaskeleeseen tai tangokävelyyn. 

Oikea käännös viejänä

Oikeassa käännöksessä käännyt neljänneskäännöksen alun jälkeen yhdellä keinukäännöksellä (pistokäännös) ja jatkat sen jälkeen liikettä eteenpäin. Tähän käytetään kaksi perusaskelikkoa eli HHNN, HHNN

Harjoittele tätäkin käännöstä ensin yksittäisenä ja pyri sen jälkeen liittämään se jo oppimiisi askelikkoihin. HOX! Neljänneskäännöksen alun jälkeen voit halutessasi rauhoittaa tekemisen tanssimalla yhden HHNN perusaskelikon taaksepäin ja tehdä vasta sen jälkeen keinukäännöksen eli pistokäännöksen (HHNN).  

Oikea käännös seuraajana

Seuraajan käännöksen askeleet ovat peilikuva viejän askeleisiin nähden. 

Oppimista helpottaa, mikäli osaat tanssia omat askeleesi itsenäisesti. Kuvittele itsellesi ”unelmapari” ja varioi kääntymisen määrää —sen määrittelee viejän selkeä liike.

Oikea käännös parin kanssa

Tässä käännöksessä ajatuksena on kääntyä lähes koko käännös kahden HHNN -askelikon aikana. Tämä vaatii aktiivista liikettä ja painonsiirtoa molemmilta. Voit huoletta käyttää kääntymiseen myös kaksi keinukäännöstä mikäli kääntyminen yhdellä askelikolla on haastavaa. 

Huomioi erityisesti, että oma oikea jalkasi astuu aina suoraan paria kohti riippumatta siitä kuinka paljon olette kääntyneet. Näin edesautat mukavan ja yhteisen liikkeen tuntua ja tanssiasennon ylläpitämistä. 

Alla saat mallin sekä viejän että seuraajan ”tarkistuspisteistä” edellä mainitun asian osalta. 

Oikea käännös ja perusaskel parin kanssa

Tässä näet, miten oikeiden käännösten väliin voi tehdä perusaskeleen. Antti pitää kääntymisiä varioimalla huolen siitä, että tanssi liikkuu tilassa eteenpäin vastapäivään eli tanssisuuntaan. 

 

Vasen keinukäännös (EXTRA)

Oikea ja vasen käännös rakentuvat siis neljänneskäännöksestä ja voimakkaammasta etuosan käännöksestä.  Oikeassa käännöksessä tanssitaan neljänneskäännöksen alkuosa ja pistokäännös (oikean käännöksen takaosa), vasemmassa vastaavasti pistokäännöksen tyyppinen käännös käännöksen etuosana ja sen jälkeen neljänneskäännöksen loppuosa.

Yhdistelemällä rohkeasti kurssilla läpikäytyjä elementtejä : tangokävely, perusaskel eteen tai taaksepäin, neljänneskäännökset ja keinukäännös saat rakennettua itsellesi sopivia kuvioita. 

Kuvioden ja käännösten määrää tärkeämpää on kuitenkin löytää parin kanssa yhteinen liike, mieluummin aloittaen tangokävelystä ja perusaskeleesta ja lisäten siihen pikkuhiljaa muita elementtejä. 

Sivuaskeleet (EXTRA)

Sivuaskeleet toimivat mukavana variaationa muun kuviomateriaalin keskellä. Erinomaisen hyvin niillä voi täyttää musiikillisen fraasin. Sivuaskelia voi tehdä halutessaan myös oikealle. 

 

ANTIN JA ANNIINAN VERSIO TANGOSTA

Tässä videossa näet, miltä tango voi näyttää taidon kehittyessä. Löydät videosta myös paljon tällä online-peruskurssilla harjoiteltuja asioita. 

Iloa tangotreeneihin, muistathan olla yhteydessä jos asiassa on haasteita —olemme käytettävissäsi! 

 

Pin It on Pinterest