Korona-aika on tuonut tanssinopetukseen monenlaisia haasteita, mutta kuten kaikessa tässäkin asiassa on kaksi puolta. Toinen puoli on se, että kokoontumisrajoitukset estävät käytännössä kaiken opetuksen ja tanssimisen, jossa samassa tilassa on useampia ihmisiä. Tanssikoulujen salit ovat tyhjentyneet ihmismassoista, tanssipaikat ovat sulkeneet ovensa. Mutta, toinen (se positiivinen) puoli on se, että kentälle syntyy paljon uudenlaisia malleja lähestyä tanssia ja tanssinoppimista etenkin tanssikouluyrittäjien ja ammatinharjoittajien toimesta.

Tanssikursseja verkossa

TanssinTahti Online avattiin vuoden 2019 alussa ensimmäisenä laajempana tanssikurssien verkkopalveluna. Olemme käyttäneet paljon aikaa ja rahaa palvelun kehittämiseen ja brändäämiseen ja onkin tosi mielenkiintoista nähdä miten muut yrittäjät asiaa lähestyvät.

On aivan selvää, että kilpailua tulee ja niin pitää tullakin, sehän on liiketoiminnan onnistumisen edellytys! Jokaisen toimijan pitää pystyä löytämään ”oma juttunsa” ja hiomaan se niin timanttiseksi että se toimii. 

Olen vahvasti ja aidosti sitä mieltä, että mitä enemmän tanssin kentällä on tarjontaa sitä enemmän tanssijoita saamme mukaan ja sitä enemmän meille kaikille riittää oppilaita! 

TanssinTahti Onlinen puolella meillä on isojakin suunnitelmia, joita toteutetaan sitä mukaa kuin resursseja on. Tällä hetkellä Online-palvelun pääpaino on laadukkaissa ja selkeissä paritanssin perus-ja jatkokursseissa. Nämä kurssit koostuvat 10-20 videosta, jossa opettajapari näyttää opeteltavan asian selkeästi ja tyylinmukaisesti, minä kerron ohjeita videon päälle ja lisäksi jokaiseen videoon liittyy tekstilaatikko, jossa on lisäohjeita ja vinkkejä harjoitteluun. Kurssit ovat voimassa 12 kk ostopäivästä ja saman ajan käytössä on tanssikoulun opettajien tutor-tuki sekä suljettu FB-ryhmä. 

Kaikki kurssit pitävät sisällään paljon tanssillista perusasiaa ennen perusaskeleen opettelua ja kursseilla edetään perusaskeleen jälkeen muutamaan ensimmäiseen kuvioon. Jatkokursseille on valittu lajista yksi selkeä teema, joka pysyy punaisena lankana koko kurssin läpi.

Sekä perus- että jatkokursseille on saatu mukaan vierailijoita, joiden kurssit saattavat hieman poiketa ”omistamme” mm. sen suhteen kuka antaa kurssilla sanalliset ohjeet. Vierailijoina mukana ovat Rosa ja Hannu Mört (bugg) ja Matleena Haapalainen (fuskun jatko), lisäksi kuvattuna on Kati Koiviston ja Jari Aaltosen hidas foksi.

Tutustu koko Online-tarjontaan tästä.

Mitä muuta verkossa on tarjolla?

Tanssiseurat tuntuvat hiljenneen, itselläni ei ole tullut niiden tarjontaa vastaan käytännössä ollenkaan. Yrityspohjaiset tanssikoulut ja ammatinharjoittajina toimivat opettajat sen sijaan toimivat aktiivisesti järjestäen monenlaista palvelua verkossa, jopa niin paljon että taidetaan juuri nyt olla vähän ylitarjonnan puolella ja voi hyvin olla, että tanssinharrastajaa kohtaa ähky ja vaikeus valita runsaasta tarjonnasta itselle sopivaa palvelua.

FB-livet

Facebookin ja Instagramin livetuntien avulla pidetään yllä näkyvyyttä ja kerrotaan: ”Hei, me ollaan vielä olemassa ja halutaan tanssittaa teitä”. Nämä ovat useimmiten maksuttomia eli kyse on pitkälti pr-työstä ja siitä, että näillä osoitetaan välittämistä omista oppilaista tai haetaan uusia oppilaita kursseille tilanteen laannuttua. Osa tahoista ilmoittaa livejen yhteydessä mobilepay-numeron, johon voi suorittaa vapaaehtoisen maksun. 

Esimerkkinä tästä aika laajastakin toiminnasta on Kati Koivisto / Tanssikoulu Happy Dance pitää upealla tavalla huolen omistaan järjestämällä viikottain sekä live-opetuksia että tansseja.

Suljetut FB-ryhmät

Suljettuja FB-ryhmiä on ilmeisesti aika paljonkin, maksullisia sellaisia tai osalla kouluista näitä järjestetään korvaamaan kevään kausimaksullisia tunteja. Mikäli porukka on ennestään tuttu näissä porukoissa saadaan varmasti hyviä oppimisen kokemuksia, joita pääsee jakamaan melkein reaaliajassa. 

La Fabrica del Tangon kausiryhmien oppilaat saavat viikottaista opetusta suljetussa FB-ryhmässä, johon voi myös ostaa pääsyn vaikka ei olisi käynyt koulun livetunneilla. Koulun sivuilla on myös hienosti tietoa argentiinalaisen tangon muista digitaalisista tapahtumista —upeaa yhteisöllisyyttä tämän lajin toimijoiden taholta!

Monia muitakin tahoja löytyy, jotka järjestävät kursseja tällä tavalla.

Digitaaliset kokousalustat

Teams, Zoom, Skype ja muut digitaaliset kokousalustat toimivat myös yhteisöllisen oppimisen paikkana näinä aikoina. Näitä käytetään sekä ryhmätuntien että yksärien pitämiseen.

Edellä mainittu La Fabrica del Tango järjestää kursseja myös Zoomin kautta ja tätä alustaa näkyy käyttävän moni muukin yrittäjä.

Online-palvelimet

Online-palvelua on kehitelty useaan tanssikouluun, osalle pysyvästi ja osa ilmeisesti aikoo käyttää tätä vain poikkeustilan ajan. Mikäli yrittäjät ovat hakeneet Business Finlandin tai Ely-keskuksen rahoituksia, uusia online-alustoja on varmaan luvassa kevään aikana vielä paljon. 

Yksi mainitsemisen arvoisista uusista online-kouluista on muutenkin uusi toimija paritanssin kentällä eli Tanssikoulu Play, jonka online-palvelun sisältö vaikuttaa erittäin selkeältä ja tyylikkäältä.

TanssinTahdin Online-livekurssit

Tässä haastavassa ajassa me TanssinTahdissa olemme ottaneet kokeiluun Online-livekurssit eli 20-45min kestoiset tanssituokiot eri tanssilajeista ja -teemoista. Näitä kursseja tarjotaan sekä soololajeista että paritanssista. Opettajina on sekä tanssikoulumme omia opettajia että meille tärkeitä kollegoita.

Kurssien ”live-idea” on se, että tunti pidetään samanlaisena kuin se pidettäisiin, jos paikalla olisi liveoppilaita. Toistot toki jäävät pois, mutta muuten tunnin kulku on verrattavissa normaaliin tanssituntiin. Nämä kurssit on hinnoiteltu niin alas, että tienaamaan niillä emme pääse me eivätkä yhteistyökumppanimme, mutta näiden avulla saadaan tietoa siitä, minkä tyyppiset tunnit ja asiat teitä tanssijoita kiinnostavat ja pystymme poikkeusajan jälkeen kehittämään palvelua tarvittavaan suuntaan. Ja täytyy sanoa, että näitä kursseja on ollut tosi kiva tehdä —me opettajat oikeasti nautimme tanssin opettamisesta ja tämä on ollut meille jokaiselle myös terapiaa tänä aikana, kun emme pääse ihan oikeasti livenä opettamaan. 

Mikäli et ole vielä hankkinut yhtään livekurssia, mene kipikopi verkkokauppaan ja tee jokunen hankinta. Nämä kurssit ovat voimassa koko poikkeustilan eli ”tanssikiellon” ajan tai 3kk, mikäli ostat kurssin lähellä poikkeusajan loppua.

Pasi ja Maria Laurén
Pasi ja Maria ovat tehneet upeaa työtä tehdessään Online-palveluumme argentiinalaisen tangon perusteet sarjan, josta tällä hetkellä on julkaistu kaksi osaa —lisää on luvassa!

Online-palvelun livekurssien tarjonnassa on tällä hetkellä:

KEHONHUOLTOA / Rosa Mört 

HUMPPIS-TANSSILIIKUNTAA / Rosa Mört ja Elisa Ahonen

LATTARITEKNIIKKAA SOOLONA / Lissu Kontturi-Paasikko

LATINOSHOW-TUNTEJA / Marjukka Koivuniemi

ARGENTIINALAISTA TANGOA / Pasi ja Maria Laurén 

LAVATANSSIN 20min TUNNELMATUOKIOITA / Kati Koivisto ja Jari Aaltonen 

….ja lisää on tulossa….jo ensi viikolla tarjonta on laajentunut useammalla tuokiolla, kannattaa siis olla kuulolla ja seurailla sosiaalista mediaa. 


Mikä tulee olemaan uusi ”normaali”?

Monenlaisia juttuja on siis menossa ja tulee olemaan todella mielenkiintoista nähdä missä olemme tämän poikkeusajan jälkeen, ketkä tanssikouluyrittäjistä porskuttavat vielä hengissä ja minkälaiseksi toiminta muotoutuu sen jälkeen kun palataan takaisin ”normaaliin” …todennäköisesti joudumme määrittelemään ”normaalin” uudestaan!


Mikäli jokin jäi mietityttämään tai haluat heitellä villejä ideoita, ota ihmeessä yhteyttä! liisa@tanssintahti.com, 050-4431011

Pin It on Pinterest